Frilenseri pozvani da učestvuju u izradi zakona o radnicima na internetu

01. Apr 2021.

Udruženje radnika na internetu dobilo je poziv iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za učestvovanje u radnoj grupi za izradu novog zakona koji bi prepoznao frilensere - osobe koje rade putem interneta

#
Udruženje radnika na internetu/Facebook

Prenosimo tekst sa N1 

„Juče smo odgovorili na poziv za učešče u radnoj grupi i naglasili da čvrsto  stojimo u nameri da učestvujemo u izradi zakona koji će nam omogućiti da  postanemo jednaki sa drugim građanima i u pravima i u obavezama, ali da je za nas primarno da Vlada odustane od oporezivanja radnika na internetu za  prethodni period i da je to naš osnovni zahtev“, navodi Udruženje radnika na internetu.

Takođe su rekli da je njihovo učešće u radnoj grupi od suštinskog značaja za  izradu novog Zakona o radu koji će se odnositi i na radnike na internetu.

„Rekli smo i  da ćemo prihvatiti poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i  socijalna pitanja, a aktivno se uključiti u njen rad kada radnici na  internetu u pregovorima sa Vladom pronađu rešenje za prethodni period,  odnosno Vlada odustane od oporezivanja naših prihoda za proteklih pet  godina“, ukazalo je udruženje.

Jedan od zahteva koje je ovo udruženje uputilo Vladi bio je i da se zakonski položaj frilensera reguliše na pravedan način koji  odgovara njihovom obliku rada i prihodovanja.

„Udruženje radnika na internetu još je 10. novembra prošle godine predalo  svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je osnovni da se poreska kontrola ovih prihoda ne vrši za period unazad,  odnosno sve dok se ne uredi zakonski status ove kategorije radnika i ne  usvoji odgovarajući poreski model za nas“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da su pregovori sa Vladom otpočeli 15. januara i trajali tri  nedelje.

„Pregovori su okončani predlogom Vlade koji smo odbili jer je apsolutno  neprihvatljiv i tera nas u dužničko ropstvo narednih deset godina, a moguće  i mnogo duže. Jasno i glasno smo im rekli i mnogo puta ponovili, da taj navodni dug nije  nastao našom krivicom, već greškama Poreske uprave“, ukazalo je udruženje.

Oni su ukazali na značaj rešavanja svog zakonskog statusa.

„Mi ostajemo u našoj zemlji i važno je da se naš zakonski status reši. Bez  zakona mi nemamo nikakve garancije ni zaštitu. Zbog loših zakona se nalazimo u situaciji gde nam prete otimanjem svega što smo do sada zaradili. Udruženje radnika na internetu nastavlja sa borbom i neće dozvoliti da nam loši zakoni i praksa državnih organa unište budućnost“, navodi Udruženje radnika na internetu.

Share