Radnici Gugla se organizuju na međunarodnom nivou: pokrenuta sindikalna koalicija Alfa global

29. Mar. 2021.

Radnici Gugla se organizuju na međunarodnom nivou: pokrenuta sindikalna koalicija Alfa global

#

Vest o osnivanju sindikalne koalicije radnika i radnica u Guglu (Google) je došla samo par nedelja nakon objave o formiranju prvog sindikata u ovoj kompaniji u SAD i Kanadi. Pokretanje Sindikata radnika Alfabeta (Alphabet Workers Union) je mnoge pozitivno iznenadilo, a ta organizacija je za samo nedelju dana od osnivanja privukla nekoliko stotina novih članova i članica.

Alfa global (Alpha Global) će biti deo međunarodne sindikalne federacije UNI Global koja predstavlja preko dvadeset miliona radnika i radnica širom sveta.

Znamo da se organizovanje za veća prava u globalnoj kompaniji kao što je Afabet ne završava u okviru nacionalnih granica. Zato je jako važno udruživanje sa radnicima iz drugih zemalja. U svetu u kojem nejednakost uništava naša društva a kompanije postaju sve moćnije, povraćaj naše moći kroz sindikate nikad nije ima veći značaj, rekao je Parul Koul, predsedavajući Sindikata radnika Alfabeta za portal The Verge.

Googleplex, centrala kompanije Google u San Hozeu, SAD; Izvor: Wikipedia

Alfa global u ovom momentu ne okuplja dovoljno radnika Gugla kako bi bio „reprezentativan“ niti na svojoj strani ima zakone koji bi mogli da prisile ovu globalnu kompaniju da „sedne za sto“. Ipak, koalicija, kao i njene članice, će raditi na jačanju solidarnosti među zaposlenima iz različitih zemalja i izgradnji njihove kolektivne moći.

Kroz različite kampanje Alfa global će pokušati da vrši pritisak na kompaniju kako bi ona menjala određene odluke koje se tiču radnih prava, kao što su mogućnosti formiranja sindikata u Guglu, ali i delovanja ove kompanije u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Problemi u kompaniji Alfabet, kao i oni koji Alfabet stvara, nisu ogrničeni na samo jednu zemlju i na njih se mora odgovoriti globalno. Pokret radnika u Guglu je inspirativan, oni koriste kolektivnu moć ne samo da unaprede svoja radna prava, već se osvrću i na društvene probleme koje izaziva sve veći rast korporativne moći, rekla je Kristi Hofman, generalna sekretarka UNI globala.

Na sve veću moć globalnih tehnoloških kompanija se osvrnula i Fionula Ni Brogain, sindikalna organizatorka iz Irske:

Kompanije se ovako nesputano ponašaju pošto gotovo u potpunosti izostaju državne kontrole njihovog delovanja. Takva moć se mora kontrolisati, a to je moguće samo kroz kolektivne akcije radnika i radnica.

Talas sindikalnog organizovanja u globalnim tehnološkim kompanijama svakako predstavlja dobre vesti za radnički pokret u celini. Ostaje nam da vidimo da li će se i u kojoj meri on preliti i na pojedinačne zemlje i kolika će biti njegova moć kada udari u kompanijske tvrđave.

M.M.

Podeli