Oformljen je prvi sindikat u Guglu

28. Mar. 2021.

Radnici i radnice najveće internet kompanije Gugl (Google) formirali su prvi sindikat u ovom gigantu.

#

Prenosimo tekst sa portala Mašina

Dobre vesti za sindikalno organizovanje na početku godine – prethodne sedmice radnici i radnice Gugla su objavili da su formirali prvi sindikat u toj kompaniji. Kako su objavili u svom saopštenju, sindikat će se zvati Sindikat radnika Alfabeta (AWU, Alphabet Workers Union) po kompaniji koja je i vlasnik Gugla. Sindikat je otvoren za sve ljude koji rade u firmama ovog elektronskog giganta bez obzira da li su stalno zaposleni ili obavljaju poslove po kratkoročnim ugovorima.

Ovo je istorijski korak – prvi sindikat u velikoj tehnološkoj kompaniji napravljen od i za tehnološke radnike, rekao je Dilan Beker, softverski inženjer.

Sindikat za sada okuplja nekoliko stotina radnika i radnica što je mali procenat od oko 260 hiljada ljudi koliko Gugl angažuje. Time se ovaj sindikat u startu odriče mogućnosti pregovaranja o kolektivnom ugovoru što je dostupno samo reprezentativnim sindikatima. Međutim, takvi sindikati najčešće ne okupljaju i ugovorce za koje su u AWU želeli da ostanu otvoreni. Uz pomoć najveće sindikalne centrale radnika u telekomunikacijama i medijima u Americi (CWA, Communication Workers of America), koja okuplja oko 700.000 radnika i radnica, sindikat će pomagati svim svojim članovima i vršiti pritisak na kompaniju preko medija, kroz javne pritiske, gurajući nove zakonske odredbe u Kongresu i pisanjem žalbi inspekcijama rada.

Sindikat radnika Alfabeta biće struktura koja osigurava da Guglovi radnici mogu aktivno insistirati na stvarnim promenama u kompaniji, od vrsta ugovora koje Gugl prihvata do klasifikacije zaposlenih i pitanja zarada i naknada. Sva pitanja relevantna za Gugl kao radno mesto biće u nadležnosti sindikata i njegovih članova, navodi se u saopštenju sindikata.

Godine rada na organizovanju sindikata

Kako je za CNN Business rekao Endrju Gajner-Djuer, softverski inžinjer u Guglu i jedan od organizatora sindikata, bilo je potrebno više od godinu dana rada u tajnosti kako bi izgradili organizaciju.

Morate da organizujete jednog po jednog i to na vrlo konspirativan način. Sastanci sa ljudima, pažljivo širenje priče, mnogo razmišljanja o tome šta, kada, i kome možete reći uz pažljivo prilaženje ljudima na osnovu ličnih kontakata i onima koji su javno iskazivali nezadovoljstvo zbog nekih problema, rekao je Gajner-Djuer.

Iako je pandemija otežala organizovanje susreta uživo sa radnicima, činjenica da se prešlo na rad od kuće je u velikoj meri i doprinela organizovanju sindikata kaže ovaj radnik.

Video pozivi su fantastičan alat za razgovore jedan-na-jedan. A činjenica da nismo u kancelariji skriva nas od svevidećeg oka kompanije poput Gugla.

Do početka organizovanja sindikata je došlo nakon nekoliko godina nezadovoljstva koje su zaposleni u Guglu ispoljavali zbog poslovnih i operativnih odluka kompanije kao što su saradnja sa američkim odbrambenim sektorom, planovi za izradu cenzorisanog pretraživača za kinesko tržište i loše ophođenje kompanije prema optužbama za seksualno uznemiravanje. Poslednje je 2018. godine dovelo i do, za sada, najvećeg prekida rada zaposlenih u Guglu.

Odgovor Gugla je bio očekivan. Kompanija je angažovala konsultantsku firmu IRI, specijalizovanu za borbu protiv sindikalnog organizovanja. Nedavno objavljeni dokumenti pokazuju i kako IRI prikuplja podatke o ličnim karakteristikama, političkim pogledima i etičkim normama radnika i radnica kako bi pravila različite liste koje služe za lakše uništavanje sindikata ili sprečavanja organizovanja novih sindikata.

Odgovor radnika i radnica Gugla je formiranje sindikata kako bi se kroz kolektivne akcije izborili za svoja prava.

M.M.

Podeli